آیا می‌دانستید که همه انسان‌ها ژن سرطان‌زا دارند؟

آیا می‌دانستید که همه انسان‌ها ژن سرطان‌زا دارند؟

گروه آموزشی

ویدوآل

1395/03/08

25007

بار بازدید شده
The-cancer-gene-we-all-have بیماری سرطان بسیار شبیه به تصادف اتومبیل است. بدن شما به‌‌‌‌طور طبیعی و معمول سرعت تقسیم سلولی را تنظیم می‌کند، ولی سرطان ترمز این سیستم را از کار انداخته و موجب می‌شود که سلول‌های شما با سرعتی ...
8007
آیا می‌دانستید که همه انسان‌ها ژن سرطان‌زا دارند؟
Vidoal
4.99
سرعت نمایش
سوالات و نظرات کاربران
0
Mohsen Mm
Mohsen Mm سه شنبه، 22 فروردین 1396
خب بلاخره بی ار سی وان باعث تقسیم سلولی میشه یا نمیشه؟
0
نسرین امینی
نسرین امینی چهارشنبه، 09 فروردین 1396
سلام خیلی جالب و اموزنده بود
1
فاطمه قربانی
فاطمه قربانی چهارشنبه، 25 اسفند 1395
گاهی وقت ها این ترمزهای سلولی از کار می افتند و بعضی اوقات ژنهایی که در بدن ما فعالیتهای مهم رو بر عهده دارند به حالت خارج از کنترل دچار تقسیم میشند واقعا باید خدا رو بابت نعماتش شکرگذار باشیم
0
محمد امیر نجفقلی طهرانی
محمد امیر نجفقلی طهرانی دوشنبه، 16 اسفند 1395
با سبک زندگی امروزه ، بیشتر و بیشتر شاهد سرطان ها هستیم
0
بنیامین عزیزطولی
بنیامین عزیزطولی دوشنبه، 09 اسفند 1395
جالب بود!. در واقع همه انسان ها همه ژنها رو دارن؛ ولی بسته به اینکه کدوم هاشون بیان میشه، فنوتیپ های مختلفی دارن.
0
پوژنگ پروازی
پوژنگ پروازی سه شنبه، 23 آذر 1395
توصیه های ایمنی و هشدار دهنده و البته اموزنده،با سپاس
1
فاطمه صیامی دولق
فاطمه صیامی دولق شنبه، 29 آبان 1395
خدایا همه مریضا شفا پیدا کنن
0
مجید کو ت زری
مجید کو ت زری سه شنبه، 25 آبان 1395
از صفحه ی تاثیر سیگار بر ژن ها به این صفحه اومدم ،خیلی جالب باعث درک موضوع می شه ، تشکر بابت ارتباط لینک ها
توضیحات
بیماری سرطان بسیار شبیه به تصادف اتومبیل است. بدن شما به‌‌‌‌طور طبیعی و معمول سرعت تقسیم سلولی را تنظیم می‌کند، ولی سرطان ترمز این سیستم را از کار انداخته و موجب می‌شود که سلول‌های شما با سرعتی بیش از اندازه تقسیم شوند. این حادثه جهش‌های ناگهانی را در سلول‌ها ایجاد می‌کند، در نتیجه بدن را از کارکرد معمول باز‌می‌دارند؛ در این حالت تومورهای خطرناکی شکل می‌گیرد و فرد را راهی بیمارستان می‌کند. در واقع سرطان، ناتوانی بدن در کنترل سرعت تقسیم سلولی است. بالا رفتن سرعت تقسیم سلولی، جهش های ناگهانی در سلول ها ایجاد کرده، در نتیجه سلول ها کار اصلی خود در بدن را نادیده می گیرند، این فرایند موجب شکل‌گیری تومور در بدن می شود. این تومورها در فرایند طبیعی بدن مانند هضم غذا و تنفس  مداخله کرده که عموما باعث مرگ می شود.

بدن ما مجهز به دستگاه‌های ژنتیکی(ساز‌و‌کار تکوینی) است که سرعت تقسیم سلولی را کنترل می‌کنند. یکی از این ژن‌ها «بی آر سی ای 1» نام دارد که مخفف «ژن مستعد سرطان سینه شماره‌ یک» است. بی آر سی ای 1 جزو گروه ژن‌هایی است که ژن‌های سرکوبگر تومور نام دارند. ژن‌ها در جریان سرعت تقسیم سلولی مداخله می‌کنند.
در حالت طبیعی تقسیم سلولی جریان منظمی دارد که به آن «چرخه سلولی» گفته می‌شود که در اصل همان چرخه زندگی سلول است. درون چرخه سلولی یک رشته نقاط بازرسی وجود دارد که از آنجا پروتئین‌هایی -از جمله آن‌هایی که توسط بی آر سی ای 1 تولید می‌شود- سرعت تقسیم سلولی را تنظیم می‌کنند.
 اما چطور این کار را انجام می‌دهند؟ بی آر سی ای1  به بهبودی نوعی جهش درون دی ان ای(DNA) شما کمک می‌کند؛ اگر دی ان ای شما آسیب دیده باشد، بی‌ آر ‌سی ‌ای1 از تقسیم سلول تا زمانی که جهش اصلاح شود، جلوگیری می‌کند.
 شما در هر کدام از سلول‌های بدن خود 2 نسخه از  ژن بی آر سی ای 1دارید. یکی از نسخه‌ها را از مادر خود به ارث برده‌اید و دیگری را از پدر. این نسخه‌های مضاعف بسیار خوب است؛ چرا‌که شما تنها به یک بی آر سی ای 1فعال برای کنترل چرخه سلولی نیاز دارید. اما باید گفت با این‌که این 2 نسخه کارکردی مشابه دارند، ولی لزوما شبیه به‌هم نیستند. در‌واقع صدها نوع مختلف و ناهمسان از بی آر سی‌ای1 وجود دارد که برخی از آن‌ها در تنظیم چرخه سلولی عملکرد موثرتری دارند. به عبارت دیگر، بعضی از انسان‌ها با مکانیسم و ساز‌و‌کار بهتری نسبت به دیگران به‌دنیا می‌آیند.
در مواردی پیش می‌آید که جهش‌های ناگهانی عملکرد  بی آر سی ای 1را بی‌اثر می‌کنند. در این مواقع به سلول‌هایی که دی ان ای آسیب‌دیده دارند، اجازه داده می‌شود که تقسیم شوند؛ چراکه ممکن است در همان حالی که تقسیم می‌شوند جهش‌های مضاعف نیز در آن‌ها به‌‌وجود آید. این جهش‌ها باعث می‌شوند که سلول‌ها از کار معمول خود در بافت‌های بدن بازمانده و کارکرد کمتری داشته باشند. اگر این اتفاق بیافتد، احتمال زیادی وجود دارد که به سلول‌های سرطانی تبدیل شوند.
همه ما ژن‌هایی همچون بی آر سی ای 1در بدن خود داریم که می‌توانند موجب به‌وجود‌ آمدن سرطان شوند، اما فقط زمانی که نتوانند به‌درستی عمل کنند باعث پیدایش و توسعه این بیماری در بدن ما می‌شوند. داشتن یک بی آر سی ای 1غیرفعال یا ناقص درون بدن احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد؛ درست مانند زمانی‌که رانندگی با ترمز‌های خراب، احتمال تصادف را بالا می‌برد.

تهيه‌کننده

Ted Ed
Ted	 Ed

تد سکویی برای انتشار ایده‌هایی است که ارزش انتشار دارند. تد کار خود را در سال 1984 به عنوان کنفرانسی که فصل مشترک تکنولوژی، سرگرمی و طراحی بود آغاز کرد.

مترجم

هادی بیانی‌فر
هادی بیانی‌فر

در دانشگاه هنر تهران، ادبیات نمایشی خوندم و عاشق مسافرت هستم.

گوینده

فائزه مجاهدطلب
فائزه مجاهدطلب

رشته‌ی بازیگری-کارگردانی رو در دانشگاه هنر تهران خوندم. بازیگری رو دوست دارم و دلم می‌خواد که هر روز از زندگیم پر از تجربه‌های جدید باشه.

ویراستار

مرجان باقرنژاد
مرجان باقرنژاد

سال 1383 شروع فعالیت من در حرفه روزنامه نگاری و البته ویراستاری بود. همواره به دنبال ارتباط منطقی درون متنی، ثبات وهماهنگی، فارسی نویسی و همچنین صحت آن هستم.