آثار طبیعی ملی ایران

آثار طبیعی ملی ایران

نوید

امین آقایی

1395/02/27

9100

بار بازدید شده

تنگه واشی

تنگه واشی
تنگه واشی در استان تهران واقع است. تنگه واشی یا تنگه ساواشی مکانی با جاذبه‌های گردشگری است که در حدود ۱۵ کیلومتری شمال غربی شهرستان فیروزکوه قرار گرفته و با داشتن آب و هوای مناسب در تابستان‌ها، میزبان جمعیت کثیری از مسافران و گردشگران می‌باشد. در سال‌های اخیر، بسیاری از موسسه‌های توریستی، اقدام به برگزاری تورهای گوناگونی در این منطقه نموده‌اند که همین امر باعث افزایش شهرت و معروفیت این منطقه شده‌ است. نگه واشی به طول حدود ۳۰۰ متر و با دیواره‌های صخره‌ای بلند به ارتفاع حدود ۱۰۰ متر محل عبور رودخانه‌ای است که از کوه‌های ساواشی سرچشمه می‌گیرد و از میان دشت می‌گذرد. در فصل تابستان که آب به کمترین میزان خود می‌رسد، عمق آن به حدی است که در برخی نقاط تا زیر زانوی شما را خیس نماید. یکی از مهمترین جذابیت‌های این تنگه، همین عبور کل مسیر از میان آب است. برای رفتن به تنگه ساواشی در کیلومتری ۲ جاده فیروزکوه ـ تهران، پس از ورود به یک جاده فرعی و طی حدود ۹ کیلومتر، روستای جلیزجند نمایان می‌گردد. این روستا در حاشیه یک دشت سرسبز با مزارع گندم و سیب زمینی و باغات مختلف بنا شده ‌است. بعد از عبور از روستا و طی حدود ۴ کیلومتر در جاده‌ای که میان دشت و در کنار جوی‌های پر از آب زلال، احداث شده، محل پیاده روی تنگه ساوشی شروع می‌شود. بعد از عبور از تنگه اول و گذر از دشتی زیبا، تنگه دوم قرار گرفته که حدود ۲ کیلومتر با تنگه اولی فاصله دارد. این تنگه هم مانند تنگه اول چشم‌نواز است و از دیواره‌های سنگی آن در نقاط مختلف چشمه‌های آب زلال و خنک به سمت پایین روان است. در تنگه واشی گیاه کمیاب «باریچه» که مصارف مهم صنعتی و دارویی دارد، می‌روید. چیدن باریچه به دلیل کمیابی آن جرم است و پیگرد قانونی دارد. تنگه واشی علاوه بر طبیعت زیبا، دارای آثار تاریخی نیز هست. یکی از سه کتیبه معروف دوره قاجار در این تنگه واقع شده‌ و دو کتیبه دیگر در چشمه علی شهر ری و تونل وانا در جاده هراز واقع شده‌اند. هر سه این کتیبه‌ها به دستور فتحعلی شاه قاجار حکاکی شده‌است. فتحعلی شاه که دوران پیش از پادشاهی خویش را در شیراز گذرانده بود، با دیدن نقش برجسته‌های آن دیار، سه نفر به نامهای حجارباشی، نقاش باشی و معمار باشی را مسئول ساخت این سه کتبیه در تهران کرد. کتیبه واقع در تنگه ساواشی دارای ابعاد شش در هفت متر است که وقایع زمان فتحعلی شاه دور تا دور کتیبه روایت شده‌است. بزرگترین نقش برجسته این کتیبه‌ها، نقش شکارگاه با تصویر اسب، نیزه و شکارهایش است که در اطراف آن می‌توان عباس میرزا، علی قلی میرزا و علی نقی میرزا پسران فتحعلی شاه و همچنین نوادگانش را در حال شکار دید. این کتیبه که حدودا ۱۸۵ ساله‌است به گونه‌ای در دل کوه حک شده که از بارش باران و تابش آفتاب در امان بوده‌است اما صنعت گردشگری به آن آسیب وارد نموده‌است. شکال پرندگان و حیواناتی چون بزکوهی، آهو و گوزن نیز در این نقش برجسته به عنوان شکار دیده می‌شوند کماکان از این نوع حیوانات امروز نیز در تنگه‌ی واشی کم و بیش می‌توان یافت. ساخت کتیبه‌ جلیل جند 3 سال به طول انجامید و دارای قدمتی 185 ساله است. این کتیبه به گونه‌ای در دل کوه حک شده است که از بارش باران و تابش آفتاب در امان است.
سوالات و نظرات کاربران
0
ربابه ابراهیمی
ربابه ابراهیمی چهارشنبه، 24 خرداد 1396
طبیعت زیبایی داریم کاش همین طوری بمانند
0
عباس ولوئیان
عباس ولوئیان شنبه، 06 خرداد 1396
تصاویر زیبایی هستش
0
behshad vzr
behshad vzr دوشنبه، 23 اسفند 1395
اثار خیلی زیبایی داریم حیف که درست نگهشون نمیداریم
0
مریم شکری کاریزعمر
مریم شکری کاریزعمر دوشنبه، 23 اسفند 1395
فکر نمیکردم دهلران همچین مناطقی داشته باشه
0
مهری آزادی نسب
مهری آزادی نسب دوشنبه، 18 بهمن 1395
احتمال میدم تصویر ماهی مربوط به ماهی کور لرستان میشه که توی یه غار که پر از آبه زندگی میکنه و در سطح دنیا نذیر نداره. البته اگه تصویر مربوط به اون باشه!
0
محبوبه قلی پور
محبوبه قلی پور سه شنبه، 05 بهمن 1395
خیلی زیبا هستن.عالیه که این عکسا رو نشون میدین .روح ادمو تازه میکنه این زیباییها.موقع سفرهم خیلی بدرد بخوره.ممنون
0
کوثر رحیم پور
کوثر رحیم پور سه شنبه، 28 دی 1395
از کیفیت تصاویر بسیار ناراضیم و به همین دلیل لایک‌نمیکنم
0
نوید امین آقایی
نوید امین آقایی سه شنبه، 28 دی 1395
(پاسخ) متاسفانه از برخی از این مکان ها تصاویر بهتری پیدا نشده ، در صورتی که تصویر بهتری پیدا کردید برای ما ارسال کنید.
0
هادي اصفهاني
هادي اصفهاني دوشنبه، 27 دی 1395
همین ها رو میشه با زوایا و تکنیک های خاص عکاسی بسیار جالب تر و شگفت انگیز تر کنیم و به دنیا معرفی نماییم.جاذبه های طبیعی کشورمون رو نباید دست کم بگیریم
0
میلاد کیهان پور
میلاد کیهان پور جمعه، 24 دی 1395
این مکان ها در ایران هستش؟؟ چقدر زیبا هستن و کاش ما مردم هم در حفظ این ها کوشا باشیم.
0
محمد صادق آشیانه
محمد صادق آشیانه سه شنبه، 21 دی 1395
کاشکی عکسای با کیفیت تری میذاشتید متاسفانه تمام نقاط توریسنی پر از زباله شده
0
مصطفی .
مصطفی ک یکشنبه، 05 دی 1395
اینهمه جاهای بکر و زیبا داریم حیفه استفاد ه نکنیم و بازدید نکنیم.البته آلوده نکنیم طبیعتمون رو.